Какво е АТР?

29 юли, 2024
Какво е АТР?

АТР е международна конвенция, която цели да гарантира, че бързоразвалящите се хранителни стоки се транспортират при условия, които поддържат тяхната свежест и безопасност.

Основни положения на АТР

Споразумението изисква регулярни проверки и сертифициране на транспортните средства с цел удостоверяване, че те отговарят на строгите стандарти за качество и безопасност.

  • регулации и сертификация – те трябва да преминат през определен сертификационен процес, включващ както дължина на ремарке на тир, така и сертификат за произход на хранителните продукти. По този начин се удостоверява, че те са подходящи за безопасен превоз на бързоразвалящи се стоки;
  • инспекции и контрол – редовните инспекции са задължителни, за да се гарантира спазването на условията по спогодбата, като се осигурява целостта и надеждността на хладилните системи.

Kakvo-e-ATP.jpg

Предимства и предизвикателства при прилагането на АТР

Спогодбата предоставя значими предимства за международната търговия с хранителни продукти, като улеснява трансграничния превоз и подобрява съхранението им в оптимални условия.

  • увеличаване на сигурността и намаляване на риска – стандартите на АТР намаляват риска от разваляне на продуктите и спомагат за поддържането на високо качество по време на транспорт;
  • сложност на сертификацията – процесът за получаване на сертификати по АТР може да бъде труден и времеемък, което представлява предизвикателство за нови и съществуващи оператори в сектора.

Sertifikat-ATP-blanka.jpg

Често задавани въпроси

  • Какво регламентира АТР?

Конвенцията регламентира използването на хладилно оборудване и изолация за транспортни средства, осигуряващи превоз на чувствителни към температура стоки. 

Подава се заявление до съответните регулаторни органи, които провеждат инспекции на транспортните средства.

  • Какви са критериите за транспортните средства по АТР?

Те трябва да имат съответното хладилно оборудване и изолация, за да поддържат необходимите температурни режими.

Transportni-sredstva-s-ATP-sertifikat.jpg

Квитанцията може да служи като доказателство за извършен превоз и регламентирането на стоките, които са били превозвани. Такива квитанции са от решаващо значение за удостоверяване на правилното изпълнение на условията на транспорт според изискванията на АТР, както и за осигуряване на следене и отчетност в случай на спорове или проверки от регулаторни органи.

Спазването на тези стандарти осигурява висока степен на защита както за продуктите, така и за всички участници в логистичния процес.

Latests Posts