7 любопитни факта за офис материалите, които не знаеш

1 сеп, 2021
7 любопитни факта за офис материалите, които не знаеш

1.    Дарвин е изобретил офис стола

Чарлз Дарвин е направил много повече от това да промени разбирането на човечеството за света- той също е помогнал на човечеството да се придвижва малко по- бързо. Ученият е създал най-ранния прототип на съвременния офис стол. Той е искал да се движи из работния си кабинет с лекота и затова добавил колела в долната част на стола си. 

Дарвин е изобретил офис стола  

2.    Първите гумички са били парчета стар хляб

Преди гумичките, такива каквито ги познаваме днес, чертожниците използвали навити парчета остарял хляб, за да изтрият ненужното. Докато скицирал, един ден през 18-ти век, изобретателят Едуард Найрн без да иска взел парче гума вместо хляб. По това време, той е продавал гумени кубчета, за да се изхранва. Въпреки че я използвал по погрешка, той бързо открил изтриващите й свойства. Така, започнал да продава първите гумички за изтриване, които стрували само 3 шилинга.

3.    Първият телбод бил направен за Крал Луи XV 

Първият телбод, за които има сведения се появил във Франция през далечната 1700г. и бил ръчно направен специално за крал Луи XV. В допълнение към това, че кралските отличителни знаци били гравирани на всяко едно телче, се твърди, че машинката била направена от злато, с вградени скъпоценни камъни за декорация.

Първият телбод
 

4.    Капачките на химикалките имат дупка, за да предотвратят задушаване

Има доста теории за това защо капачките на химикалките имат дупка на върха. Истинската причина е, че много от хората обичат да дъвчат химикалката или капачката докато мислят или им е скучно. Както се досещате това създава риск от гълтане на капачката. Дупчицата на върха помага да въздуха да преминава и предпазва от задушаване, ако капачката се глътне. И все пак хора умират всяка година от злополуки, включващи поглъщане на капачки на химикалки, въпреки че броят им постоянно намалява, тъй като компаниите добавят все по- големи дупки.

5.    Пастелите могат да се използват като свещ в извънредни ситуации

Случвало ли ти се е да останеш без свещ или телефон с фенерче по време на спиране на тока? А хрумвало ли ти е да използваш пастел вместо свещ? Е вече знаеш- пастелът може да гори за около 15 минути. Просто трябва да отчупиш горната част, за да може хартията да се изравни с восъка. След това запали пастела и хартията ще действа като фитил, докато восъкът гори като традиционна свещ.

 Пастелът като свещ

6.    85% от продадените текст маркери са жълти

Въпреки факта, че текст маркерите вече се предлагат в различни цветове – розово, зелено, синьо, оранжево и какво ли още не – 85% от продажбите на тези маркери отиват към емблематичното ярко жълто. Първата причина е, че маркираното не се появяват при фотокопие. Но по-голяма роля играе фактът, че жълтото, заедно със зеленото, са в средата на електомагнитния спектър, което ги прави най -видимите цветове за човешкото око. В резултат на това дори може да се види от хора с червено-зелена цветна слепота. 

Текст маркер

7.    Моливите могат да пишат под вода

Вярно е: докато водолазите трябва да купуват специални хартиени повърхности, за да си водят бележки за под вода, те могат да използват традиционните графитни моливи за писане. Изтриването също работи под вода.