Какъв принтер да си купя за вкъщи?

29 юли, 2021
Какъв принтер да си купя за вкъщи?

Напоследък може би най-честото запитване, което получаваме онлайн е да дадем препоръка за подходящ принтер за дома. Разбираемо нуждата от принтер за хоум офиса се увеличи в последната година и половина, тъй като все повече от нас работят или учат от вкъщи. Може би ти се налага да разпечатваш учебни материали за детето си, или документи свързани с работа. Или ти е писнало постоянно да ходиш до кварталния копирен център за разпечатка на случайни формуляри. Каквато и да е причината, ако се окаже, че имаш нужда от принтер, не е трудно да се сдобиеш с такъв. 

Принтерите не са се променили много през последните няколко години; те просто станаха по-ефективни и по-евтини. Все още изборът варира между лазерни и мастиленоструйни принтери, цветни или монохромни и такива само за печат или мултифункционални. 

В тази статия ще разгледаме различните видове принтиращи устройства, както и някои от функциите, които може би ще искаш те да притежават.  Ще поговорим за разликите между мастиленоструйни и лазерни принтери, мултифункционални и обикновени и как изобщо да решиш какво да купиш. Освен това ще ти препоръчаме няколко принтера за вкъщи от всяка категория.
Да започваме. 

Мастиленоструен срещу лазерен

Нека да направим бързо опресняване на разликата между мастиленоструйните и лазерни принтери. 

Мастиленоструен принтер
 
Мастиленоструйни 

Мастиленоструйните принтери пръскат мънички капчици течно мастило върху листа. Има няколко вида системи за разпространяване на мастилото, но повечето използват отделни касети с мастило. Всяка е снабдена с печатаща глава, която разделя мастилото на почти микроскопични капчици. Цветовете се създават чрез комбиниране на различни цветни мастила.

Броят на мастилените касети, които използва цветният мастиленоструен принтер, варира. Най-евтините принтери обикновено използват само две касети - една с черно мастило и една, която съдържа циан, магента и жълто мастило. Повечето мастиленоструйни принтери съдържат четири отделни касети - циан, магента, жълто и черно мастило. 

Въпреки че този вид принтери са на по-изгодни цени, понякога излизат по-скъпо заради цената на консумативите.  И тъй като повечето цветни мастиленоструйни устройства изобщо няма да стартират, ако в някоя от касетите няма мастило (например не можете просто да печатате в черно, ако циан касетата свърши), ще трябва да замениш всички касети.

От друга страна те имат изключително ниска консумация на енергия, около 10-15W при печат, което ги прави подходящи и при използване на аварийно захранване (UPS). За сравнение, при печат на лазерно устройство консумацията може да достигне до 500W.

Принтер 3в1 HP DJ Plus 4130 7FS77B

Препоръчваме 3в1 HP DJ Plus 4130 7FS77B

Изключително бюджетен вариант за цветно мултифункционално устройство от HP. С него можеш да печаташ, сканираш и копираш.
Разполага с автоматично подаващо устройство (ADF) за до 35 страници. 
Wi-fi свързаност и възможност за печат директно от смартфона ти с приложението HP Smart.

Съществуват и устройства, известни като Ink Tank, със система за зареждане с мастило. Този тип устройства предлагат по-ниска цена на страница в сравнение с тези, които използват традиционните тонер касети. Марки като Brother (серия Inkbenefit), HP (серия SmartTank) и Epson (серия Ecotank) предлагат такива, които биха били подходящи, ако планираш да печаташ цветно в големи обеми. 

Принтер 3в1 Epson L3210 мастиленоструен

Препоръчваме 3в1 Epson L3210 мастиленоструен

Той е от новото поколение принтери без касети. Устройство 3в1 с LCD екран, което е лесно за употреба и компактно. С включено мастило, еквивалентно на до 82 касети. Печат на ултраниска цена- до 8 100 черно-бели и 6 500 цветни страници.

Лазерни

Тези устройства използват лазери за създаване на статично електричество върху подвижен барабан, намиращ се вътре в принтера. Статичното електричество привлича тонер (мастило под формата на прах), който се стопява върху хартията.

Докато първоначалните тонер касети струват повече от касетите с мастило, те издържат много по-дълго от течните мастила; в резултат на това разходите Ви за страница ще бъдат по-малки. Въпреки че в повечето случаи лазерните принтери първоначално струват повече от мастиленоструйните, те могат да ти спестят пари в дългосрочен план.

Друго предимство на лазерните пред мастиленоструйните е, че са по-бързи (особено от мастиленоструйните от нисък клас, които печатат много бавно).

Цветните лазерни принтери в момента са по-достъпни от преди. Те обаче са по-скъпи и освен ако не са професионални, цветът няма да е толкова добър, колкото на цветен мастиленоструен принтер със сходна цена.

Лазерен принтер 3в1 Brother DCP-1622WE

Монохромен лазерен принтер 3в1 Brother DCP-1622WE 

Подходящ за малкия или домашен офис, където се изисква качествен печат на достъпна цена. Използването на този тип решение ти позволява да поддържаш ниска себестойност на печат.

Цветен лазерен принтер HP 150A 4ZB94A

Цветен лазерен принтер HP 150A 

Малък и компактен лазерен принтер на достъпна цена. Скорост на печат до 18 стр./мин. Идеалното прилягане за всяко работно пространство.

И все пак кой да избереш?

Има няколко други фактора, които трябва да имаш предвид, преди да закупиш нов принтер. Ето няколко въпроса, които ще ти помогнат да вземеш по-лесно решение.

За какво ще го използваш?

Един от начините да решиш дали да купиш лазерен или мастиленоструен принтер е да имаш ясна идея за какво ще го използваш. Ако цветът не ти е приоритет, тогава препоръчваме лазерния принтер като по-бърз и по-рентабилен вариант. Но ако смяташ да отпечатваш и някоя друга снимка, тогава по-добре избери мастиленоструен. Тук е добре да напомним, че каквото и устройство да избереш, качественият печат е гарантиран само при използване на оригинални консумативи. 

Мултифункционални принтери (МФУ)

Ако и за в бъдеще ще ти се налага да работиш от вкъщи, може да инвестираш в мултифункционален принтер. Тези устройства не само печатат, но и ти позволяват да сканираш и копираш. Ако копираш или сканираш в по-голям обем, бихме препоръчали да потърсиш МФУ с автоматично подаващо устройство (обикновено наричано ADF). Тази функция ти позволява да сложиш определен брой листи накуп, а машината да ги издърпва и копира автоматично един по един.

Цветен лазерен принтер 3в1 HP CLJ PRO MFP M283FDW

Препоръчваме Цветен лазерен принтер HP CLJ PRO MFP M283FDW

Компактен лазерен мултифункционален цветен принтер, осигуряващ изключително качество страница след страница. Скорост на печат до 22 страници в минута. Разполага с листоподаващо устройство (ADF) с капацитет 50 страници. Можеш да печаташ и сканираш от телефона си с приложението HP Smart.

Безжично свързване

Преди да купиш избрания от теб модел се увери, че е съвместим с всеки компютър или мобилно устройство, което планираш да използваш с него.  

Дуплекс

Дуплекс е възможността за двустранен печат. Много полезна функция, особено ако печаташ в голямо количество и искаш да спестиш от разходите за хартия. 

Дисплей

За лесно управление и настойки препоръчваме да избереш принтер с дисплей. Най-бюджетните варианти често разполагат само с няколко копчета, което прави настройването на принтера бавно и трудно.

Цена на страница

Без съмнение най-големият разход за принтер не е самият принтер или дори хартията - това е мастилото. Има начин да разбереш колко ще ти струва един принтер в дългосрочен план като изчислиш стойността на една отпечатана страница. За целта раздели цената на тонер касетата на броя страници, за които е предназначена. 

Фото принтери

Освен ако не планираш да запълниш поне няколко албума със снимки, фото принтерът вероятно не ти е необходим.  Повечето цветни принтери на средно ниво ще свършат съвсем адекватна работа,  ако използваш добра фотохартия.