Каква е разликата между обикновена химикалка и ролер?

25 фев, 2020
Каква е разликата между обикновена химикалка и ролер?

Мастилото 

Всъщност обикновената химикалка и ролерът работят с един и същ основен механизъм- с подвижно топче на върха на химикалката. Докато пишеш, мастиленото топче се завърта, за да пропусне мастилото.

Мастилото

  
Къде е разликата тогава? Обикновените химикалки използват мастило на маслена основа, което е по-гъсто и по-вискозно. Това му помага да изсъхва незабавно и предотвратява размазването. Това е и основната причина този тип химикалки да са толкова популярни, заедно с факта, че са по-бюджетни. Все пак обикновените химикалки имат по-малко вариации на дебелина на писане и на цветове.

Химикалка Flexoffice Sweet Candee               
Химикалка Flexoffice Sweet Candee


От своя страна ролерите използват мастило на водна основа, което е течно или под формата на гел. То обикновено осигурява по-гладко и лесно писане, което не натоварва ръката. Ролерите пропускат до 3 пъти повече мастило от обикновените химикалки, заради което пишат много по-ярко и с по-плътна линия. 

Pentel BL2007
Автоматичен ролер Pentel BL2007

Това обаче може да причини няколко проблема. Първо- тъй като мастилото е течно, е по-вероятно да се размаже. Второ- ако използваш по-тънка хартия, има вероятност мастилото да прозира или да се отпечата на следващата страница.
Гел ролерите действат на същия принцип, но характерът на гела позволява по-дълбока пигментация на мастилото, давайки по-голяма гама от възможни цветове.

Ролер Pentel BL77
Автоматични ролери Pentel BL77 в 12 цвята

Съществуват и химикалки с ниско вискозно или така нареченото хибридно мастило. Това е мастило на маслена основа, което се доближава до гел мастилата. Иновативна му формула е бързосъхнеща и с по-нисък вискозитет. С такова мастило са химикалките от серията Feel-it на Pentel, които осигуряват безпроблемно писане. Мастилото в химикалката има много дълъг жизнен цикъл- може да бъде използвано с години и ще запази перфектната линия на писане.

Pentel BX487 Feel-it
Химикал Pentel BX487 Feel-it

Писането

Втората основна разлика е в писането. Ролерите имат по-широка гама от цветове и могат да предложат по-фина линия за писане, което е добре за хора с по-малък почерк или за дребни, детайлни рисунки. Ролерите пишат с плътна, ярка линия и се плъзгат по листа, осигурявайки лесно и приятно писане. Те не изморяват ръката, защото при тях се използва минимален натиск. Затова са изключително подходящи за хора, които пишат дълго като ученици и студенти.

Автоматичен ролер Pentel BL107
 Автоматични ролери Pentel BL107

От своя страна, обикновените химикалки имат по-контролирано действие и се считат за подходящи при попълване на официални формуляри и документи. Не ги препоръчваме за водене на записки обаче, защото има вероятност ръката ти да се схване след по-продължително използване. Те обикновено произвеждат по-тънка и по-светла линия и изискват доста повече натиск при писане. Положителното при тях е, че написаното изсъхва на момента. 

Линия на писане
 

Избери подходящия за теб

След като вече знаеш основните разлики между химикалка, ролер и гел химикалка е време да решиш с какво ще пишеш. Ето и нашите любими:

FO-045 Wavy FO-04 Tango
Химикалка FO-045 Wavy Автоматична химикалка FO-04 Tango

Ако харесваш класическия дизайн, Wavy на Flexoffice е за теб. Той ще ти предложи изключителна гладкост и лекота при писане.  Гумираната грип зона в цвета на мастилото допринася за комфорта. Ще го откриеш в 3 цвята. 

Автоматичната химикалка Tango предлага доказан стил и удобство на страхотна цена. Кръгъл корпус с мека грип зона и корпус в различни цветове. Tango е идеалната химикалка за всекидневна употреба, както и за корпоративно рекламно отпечатване.

Pentel BL77 Pentel BL107
Автоматичен ролер Pentel BL77 Автоматичен ролер Pentel BL107
Избери автоматичните ролери Pentel BL77, ако предпочиташ комфорта на ролера и търсиш мастило, което не се размазва. Мастилото EnerGel, съдържано в ролера, е уникално по рода си. То се втечнява веднага щом малкото топче във върха се завърти. Този ролер ще ти осигури изключително меко и лесно писане, което изисква минимален натиск. Мастилото е най-бързосъхнещото в света, водоустойчиво и светлоустойчиво, което го прави подходящо и за подписване на документи. Ролерът се предлага в 12 ярки цвята. Ако търсиш по-бюджетна опция-препоръчваме автоматичните ролери Pentel BL107. Разликата е в корпуса, който в този случай е изработен от пластмаса. BL107 осигуряват изключително удобство при писане благодарение на гумената грип зона, която предпазва пръстите от приплъзване. Предлагат се в 11 ярки цвята, с които да разкрасиш всеки писмен текст. Използват същите пълнители като BL77 с мастило EnerGel, което засъхва почти на секундата. С BL107 не правиш компромис с качеството за сметка на цената.