7 съвета за създаване на перфектния домашен офис

31 мар, 2020
7 съвета за създаване на перфектния домашен офис

Дали в забързаното ти ежедневие е имало моменти, в които си мечтал да работиш далеч от шумния офис? Мислил ли си колко повече работа би свършил в тишината и уюта на дома?

Изправени пред едно от големите предизвикателства на нашия век, COVID-19, с грижа за здравето на хората около нас, все повече от нас остават вкъщи и имат възможността да изживеят мечтата си. Разбира се тези, които имат възможност да го направят.

Работата от вкъщи може да бъде приятна, но как да бъдеш продуктивен и да създадеш удобство в домашния офис? Предлагаме ти няколко съвета.

стойка за монитор-ок офис-работа от вкъщи

1.Намери кътче в дома

Избери го така, че ползваш максимално дневната светлина, но и така, че светлината да не блести в екрана на монитора ти. Ако работиш с лаптоп пробвай да го сложиш на специална поставка за лаптоп, за да повдигнеш екрана му на нивото на очите си. Така ще ги натоварваш по-малко и ще ти е по-удобно при работа с клавиатурата.

А ако работиш с много прозорци наведнъж или обработваш голям обем от данни, вероятно си свикнал да работиш на повече от един монитор. В такъв случай е полезно да имаш стойка за монитор, която ще ти помогне да освободиш място на бюрото и да позиционираш дисплея си на нивото на очите за по-удобна работа.

2.  Избери най-подходящия принтер

Перфектният домашен принтер трябва е малък и компактен, с красив дизайн и естествено, бюджетен. Той може да се използва както за принтиране на необходимите ти документи, така и за принтиране на домашни и проекти на  малчуганите, които сега учат вкъщи. А когато се уморят от много учене, можете отново да го използвате и да им принтирате картинки за оцветяване, за да можете да довършите спокойно задачите си.

принтер за работа от вкъщи HP

3.  Аксесоарите

Ще имаш нужда от клавиатура, на която да се пише лесно и да не изморява ръцете и мишка с ергономична форма. За най-голям комфорт препоръчваме те да са безжични- хем ще се разправяш с по-малко кабели, хем бюрото ще изглежда по-подредено и красиво.

4. Поддържай връзка с колегите

Работата от вкъщи може да е доста самотно занимание, особено за по-екстровертните от нас, които са свикнали на постоянен контакт и сладки приказки с колегите си. За да участваш във всички конферентни разговори и работни срещи или просто да поддържаш връзката с колегите, ще са ти необходими и слушалки с микрофон. Повярвай, те ще ти помогнат и да се изолираш от бягането на децата в къщи и да се фокусираш върху работата си.

работа от вкъщи с деца

5.  Удобният стол

Сърцето на продуктивния домашен офис. Изборът на подходящия, който освен да е удобен, но и да се вписва в атмосферата на дома ти, може да бъде предизвикателство. Ще прекараш почти половината от деня си на него, затова е важно да инвестираш в хубав ергономичен стол. Обещаваме ти- ще доведе до значителна промяна в работния ти живот.

6.  Отдели пространство за брейнсторминг

Най-добрите идеи често идват, когато не си на бюрото. Поддържането на пространство в домашния офис за брейнсторминг е добър начин да провокираш въображението си. Как ще създадеш това пространство е лично предпочитание. Може да използваш бяла или коркова дъска на стената до теб, където да записваш идеите си. А ако избереш стъклена магнитна дъска, ще допринесеш не само с функционалност, но и декорацията на домашния офис. Разбира се, дъските могат да се окажат доста полезни и за домашното обучение на децата. Можеш да си сигурен, че те също ще имат страхотни идеи.

бяла дъска MemoBe        стъклена магнитна дъска MemoBe

7.  Поддържай бюрото си чисто

Лесно е да забравиш за почистването, особено когато си свикнал с традиционните офис помещения, почиствани от някой друг. Съветваме те да планираш известно време за подреждане и редовно почистване на офис техниката, бюрото и самата стая. Не забравяй да почистиш всички повърхности и да използваш специални разтвори като спрейове и дезинфектанти.

Вече си готов. Създал си приятно кътче в дома си, което да стимулира продуктивността ти. А какъв по-хубав начин за мотивация и пролетно настроение от цветята. Погрижи се да отделиш малко място на бюрото си и за тях, а те ще ти се отблагодарят с добро настроение и ще намалят стреса.

работно бюро с цветя

Image by Free-Photos from Pixabay

В крайна сметка работата от дома и създаването на домашен офис е нещо много лично. Това, което работи за един, вероятно няма да работи за друг. Но ако току-що си направили прехода и търсиш откъде да започнеш, тези съвети със сигурност няма да навредят. И помни- да останеш вкъщи означава, че те е грижа за семейството ти, околните и теб самият. Затова бъди отговорен, остани си вкъщи. А ако имаш нужда от нещо, толкова е лесно да поръчаш онлайн и да получиш с безплатна доставка.