Какъв ламинатор да избера?

11 яну, 2023
Какъв ламинатор да избера?

Ламинирането помага да се запазят и защитят документи, снимки, менюта, карти, произведения на изкуството от повреди като разкъсване или намокряне на листа, пръстови отпечатъци и петна. То също така подобрява цветовете и контраста, като придава на материалите качествен и професионален вид.
На пазара се предлагат много и различни машини за ламиниране и това може да е объркващо и да затрудни избора ти. Тази блог статия ще ти помогне да разгледаш различните опции и да избереш най-подходящия ламинатор за твоите нужди.

Какви видове ламинатори има?

Машините за ламиниране са 2 вида- партидни и ролкови.

Партидни ламинатори.jpeg Ролкови ламинатори.jpeg

Партидни ламинатори

Този вид използват ламиниращо фолио, което се отваря като папка. Машината използва топлина, за да разтопи лепилото, след което двете страни на фолиото се сливат, за да запечатат документа. 

Ролкови ламинатори

Ламинаторите на ролка са идеални за тези, които ламинират в големи количества, и са най-икономични за печатници и копирни магазини. Обикновено те се използват за по-големи изделия като плакати. Тези машини използват две ролки ламиниращо фолио, които имат лепило от едната страна. Когато машината се нагрява, лепилото се разтапя и двете ролки се съединяват, за да запечатат листа.

Размери ламинатори

Размер ламинатори.jpeg Размер ламинатори A3.jpeg

Ламинаторите се предлагат предимно в размери А4 и А3, които са подходящи за повечето потребители. Ако искаш да ламинираш малки или средни по размер документи, като например рецептурни/транспортни/ID карти, етикети или документи с размер до А4, тогава ламинатор А4 ще ти свърши отлична работа. С него можеш да ламинираш документи в размери А4, А5 и А6.
За по-големи документи с формат до А3, избери широкоформатен ламинатор А3

Фолио за ламиниране

Фолио за ламиниране.jpeg

Ако си избрал ламинатор за домашна и офис употреба, ще имаш нужда от подходящо фолио за ламиниране. То варира в различни размери, дебелини и покрития. Изборът зависи от няколко фактора, включително размерът на изделията, които ще се ламинират, необходимата издръжливост и дали е необходима допълнителна защита, например UV защита. Ето някои основни съвети, които ще ти помогнат в избора.

Размер

Ламиниращите фолиа се предлагат в голямо разнообразие от размери - от малки 54 x 86 мм до А2. Най-популярните размери за ламиниране са А4 и А3.

Дебелина

Дебелината на ламиниращото фолио се измерва в микрони  (означавани с µ). Колкото по-дебело е, толкова по-здрава е защитата. Предлагат се дебелини от 80, 100, 125, 175 и 250 микрона. Преди да закупиш, увери се, че избраната ламинираща машина може да работи с желаната дебелина на фолио.

Покритие

Най-често срещаното покритие на фолиото за ламиниране е гланц - изключително универсално, което е подходящо за повечето приложения. Предлага се и фолио с матово покритие, което е по-подходящо за приложения като менюта, тъй като е по-малко отразяващо и следователно прави елементите по-лесни за четене.

Смартфолио

Смартфолиата са ново поколение фолиа, които спомагат за по-бързо ламиниране. Те разполагат с уникален баркод, който позволява на ламиниращата машина автоматично да разпознае вида на фолиото и да определи скоростта и температурата на ламиниране.

Характеристики, които трябва да имаш предвид:

Характеристики ламинатор.jpeg       

Автоматично връщане

Функцията за автоматично връщане срещу засядане осигурява постоянно и безпроблемно ламиниране.
    
Време за загряване

Ако ламинираш редовно, потърси машина, която загрява за кратко време. Времето за загряване обикновено варира от 1 до 5 минути.
    
Брой ролки

Колкото по-голям е броят на ролките, толкова по-добро е качеството на ламинирането. Вероятността от задръствания също е по-малка.    

Енергийна ефективност

Функциите за пестене на енергия, като например режим на заспиване или автоматично изключване, намаляват консумацията на енергия и повишават безопасността. Например някои от моделите на Monolith притежават Eco-PTC технология, благодарение на която спестяват до 75% от енергията.
    
Производителност

Ламинаторите от по-висок клас имат функция за разпознаване на дебелината на фолиото и автоматично се самонастройват към оптималната настройка за ламиниране. Работят с гореспоменатите смартфолиа.

Надяваме се, че тези препоръки ще са полезни при избора ти на ламинатор. Можеш да разгледаш всички модели, които предлагаме тук. Ако все още имаш въпроси и нужда от експертна помощ, пиши ни в чата на сайта.