Хартията е била вдъхновена от... Осите

7 фев, 2020
Хартията е била вдъхновена от... Осите

През 18ти век използването на хартия се повишило значително с появата на вестниците,  първите списания, а и за опаковане на подаръци. Дори воиниците използвали хартията, за да опаковат боеприпасите си. По онова време хартията се правела от парцали и платове- стоки, чието търсене бързо изпреварило предлагането. 

Хартията се правела от парцали и платове

През 1719г. по време на разходка из гората френският учен Рене-Антоан Реомур открил решение на този голям проблем.
Въпреки че бил направил пробив във физиката, математиката и химията, Реомур имал голям проблем с публикуването на работата си - просто нямало достатъчно хартия, за да може да бъде публикувана. В гората Реомур се натъкнал на гнезно на оси и открил, че то е направено от сдъвкана дървесна целулоза. 

Гнездо на оси

Това отворило очите му за възможностите за производство на хартия от дърво. След като изучил навиците на осите, той споделил: „Американските оси правят много фина хартия и ни научиха, че човек може да прави хартия от влакна от растения, без да използва парцали или лен.”
Реомур всъщност не е изобретил хартията, но осите са го вдъхновили за нов и по-ефективен начин за производство. Въпреки това откритие, производството на хартия се променило чак през 50те години на 19ти век. 
Първата хартия с добавена целулоза била ужасна- груба и недодялана. Страниците на много от книгите произведени тогава, се разяждали от химикалите съдържащи се в хартията.  Минали са доста години преди човекът да успее да усъвършенства това, което осите са правили много преди нас.
Всъщност чак в края на 19ти век процесът на правене на хартия от дървесна целулоза е развит, за да получим бялата хартия, която използваме днес. 

           
Ние, за разлика от Реомур, нямаме проблем с хартията. Oткрий всички предложения тук